Hockey is een teamsport, of je nou recreatief of prestatie gericht speelt, je hebt plezier met elkaar. Je gaat als team een uitdaging aan, in het veld en daarbuiten, en ieder teamlid draagt zijn steentje bij. Tijdens de trainingen en wedstrijden ga je er samen voor en zit je niet op een blessure te wachten.

Oorzaken blessures bij hockeyers

Helaas is hockey wel een blessuregevoelige sport, het staat in de Nederlandse top vijf van sporten met de meeste blessures. Om een blessure aan te pakken is het belangrijk de oorzaak van de blessure te achterhalen. Zoals bij iedere sport kunnen ook bij hockey verschillende factoren een rol spelen bij het ontstaan van een blessure. Dit kunnen aan het lichaam gerelateerde eigenschappen zijn (= intrinsiek), maar ook omgevingsfactoren (= extrinsiek).

Intrinsieke factoren

  • Een afwijkende voetstand, hierdoor kan de voet te ver naar binnen of naar buiten kantelen. Daarnaast ontstaat een asymmetrische belasting van verschillende structuren (spieren, pezen, gewrichten en banden). 
  • Verkeerde afwikkeling voeten.
  • Verkeerde looptechniek.
  • Verminderde spierkracht.
  • Instabiliteit enkels.
  • Beperkte mobiliteit van gewrichten in de voet, enkel, knie of heup.

Extrinsieke factoren

  • Slecht passend schoeisel.
  • Verandering van trainingsintensiteit.
  • Verkeerde trainingsopbouw.
  • Ondergrond.
  • Bal en stick.

Vaak zie je bij het ontstaan van een sportblessure een combinatie van meerdere factoren. Zodra er in kaart is gebracht wat die factoren zijn kan er een behandelplan opgesteld worden.

Veel voorkomende hockeyblessures

Hieronder de een aantal hockeyblessures die ik met regelmaat in de praktijk terug zie:

Optimaal en klachtenvrij hockeyen

Om snelle en explosieve bewegingen te kunnen maken is een goede functie en stabiliteit van de voeten en enkels essentieel. De meeste hockeyers hebben genoeg aan een goede hockeyschoen. Echter is er ook een grote groep waarbij de combinatie goede hockeyschoen en podotherapeutische sportzool vereist zijn. Iedere hockeyer is uniek en iedere voet is weer uniek. Bij Podotherapie Couteaux hebben we de uitgebreide kennis en technieken om jou weer optimaal te laten sporten. Samen met de hockeyer wordt er een behandelplan opgesteld, afgestemd op zijn of haar specifieke wensen en eventuele klachten.

Podotherapie bij hockey blessures - Podotherapie Couteaux

Hockeyzolen

Podotherapeutische hockeyzolen corrigeren een afwijkende voetstand, ondersteunen waar nodig en zorgen voor een goede drukverdeling. De hockeyschoen is niet breed aan de binnenkant, de uitneembare binnenzool is dan ook vrij smal. Een op maat gemaakte podotherapeutische hockeyzool is daarom vaak dunner en een stuk smaller dan andere podotherapeutische zolen. Afhankelijk van lichaamsgewicht, leeftijd, hockeyniveau en eventuele blessures kan er voor verschillende soorten materiaal en hardheid van de zool gekozen worden. Het afdekmateriaal van een podotherapeutische hockeyzool moet voldoende grip bieden, slijtvast en ventilerend zijn. Kijk voor meer informatie over het aanmeten en vervaardigen van zolen bij podotherapeutische sportzolen.

De hockeyschoen

De hockeyschoen moet aan veel eisen voldoen en is de afgelopen jaren veel veranderd. Een goede hockeyschoen moet aan de volgende criteria voldoen:

  • Stabiliteit en steun; de juiste schoen voorkomt dat je schuift in de schoen en het zwikken van de enkels. De hielkap van de schoen moet stevig zijn en de hiel omvatten.
  • Grip; door de explosieve bewegingen op (nat) kunstgras moet de schoen voldoende grip hebben. Het noppenprofiel bepaalt de mate van grip. Een goede balans tussen grip en wendbaarheid is belangrijk. Een multi-noppenzool zorgt voor die balans.
  • Bescherming; tijdens het spel kan een hockeybal hard tegen de voet aankomen, de schoen moet voldoende bescherming bieden op zo’n moment. Daarnaast moet de schoen wel flexibel genoeg zijn en genoeg draagcomfort blijven bieden.
  • Ventilatie; door het spelen op natte kunstgrasvelden en het transpireren van de voeten is een goede ventilatie van belang. De nieuwste schoenen zijn tegenwoordig voorzien van een mesh nylon bovenwerk voor extra ventilatie.
  • Schokdemping; kunstgrasvelden bieden vaak weinig demping, wat blessures kan veroorzaken. Een goede hockeyschoen heeft een dempende tussenzool met een schokdempend vermogen.
  • Draagcomfort; een schoen van goede kwaliteit voelt ook prettig tijdens wenden en keren en veroorzaakt geen drukplekken of blaren.
Zelf hebben wij vanaf onze jeugd af aan gehockeyd en weten als geen ander hoe vervelend een hockeyblessure kan zijn. Het is mooi dat we onze passie voor hockey met onze passie voor podotherapie op deze manier kunnen combineren. De kennis en ervaring die we hebben opgedaan gebruiken we graag om jou weer klachtenvrij te kunnen laten spelen!
Nicole Couteaux
Podotherapeut