Wat zijn shin splints

Shin splints is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen aan de schenen. Naast shin splints worden in de literatuur ook de begrippen ‘Mediaal Tibiaal Stress Syndroom’ (MTSS) en ‘springschenen’ gebruikt.

Met name in de sportwereld zijn shin splints welbekend. Het is een overbelasting blessure aan de scheenbenen, meestal bevindt het zich aan de binnenkant van de schenen. Door verhoogde trekkrachten van de onderbeenspieren aan het scheenbeen ontstaat er een irritatie van zowel het beenvlies (buitenste laag van het bot) als van de aanhechtingsplaats van de spieren op het bot.

Er zijn verschillende vormen van shin splints mogelijk;

 • Overbelasting van de achterste scheenbeenspieren. De pijn openbaart zich aan de binnenzijde van het scheenbeen.
 • Overbelasting van de voorste scheenbeenspier.
 • Stressfractuur; dit zijn kleine scheurtjes in het scheenbeenbot, die ontstaan door langdurige overbelasting.
Voorbeeldschets van Shin Splints Podotherapie Couteaux

Symptomen van shin splints

De blessure begint meestal met lichte pijnklachten aan het scheenbeen. Het kan enkelzijdig voorkomen maar ook links en rechts tegelijk. De pijnklachten ontstaan in eerste instantie alleen na belasting of sporten. Vervolgens kunnen de klachten ook tijdens de warming-up optreden maar verdwijnen weer tijdens het sporten. Naarmate de blessure zich verder ontwikkelt en de belasting toeneemt kan de pijn zeurend of stekend worden. Ook zal de pijn vaker tijdens belasting/sporten of zelfs in het dagelijks leven voorkomen. Het aanraken van de schenen is dan inmiddels ook erg pijnlijk geworden.

Mogelijke oorzaken van shin splints

Zoals al besproken wordt shin splints veroorzaakt door een overbelasting. Hieronder een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van shin splints.

 • Te intensief sporten; een te intensief en te eenzijdig trainingsprogramma is een van de grootste oorzaken. Daarnaast is te snel beginnen zonder warming-up ook een risicofactor.
 • Ongeschikt schoeisel; schoenen met te weinig demping en te weinig steun.
  Overpronatie; wanneer de voet te ver naar binnen kantelt tijdens het lopen (= overpronatie) veroorzaakt dit verhoogde trekkrachten op de onderbeenspieren.
 • Beenlengteverschil.
 • Afwijkende stand van de voeten; veroorzaakt asymmetrische belasting van de onderbeenspieren.
 • Overgewicht.

Mogelijke behandelingen voor shin splints

Shin splints is een goed te behandelen blessure. Allereerst is het belangrijk om rust te nemen, ook al heb je nog maar lichte klachten. Ook het koelen van de pijnlijke plaats is er goed voor. Daarnaast zijn er nog een aantal behandel mogelijkheden;

 • Draag goede schoenen met een goede demping.
  Door middel van podotherapeutische zolen kan een afwijkende voetstand gecorrigeerd worden.
 • Door middel van podotherapeutische zolen kan een beenlengteverschil gecompenseerd worden.
 • Trainen van de onderbeenspieren zodat de schokken tijdens belasting beter opgevangen kunnen worden.
 • Rekken van de onderbeenspieren.
  Sportcompressie kousen oefenen druk uit op de scheenbenen waardoor de bloedsomloop verbetert.
 • Medical taping of Cure taping kan de pijn en de belasting op de onderbeenspieren ook. Het is een elastische tape die onmiddellijk zorgt voor drukvermindering, verbetering van bloedcirculatie en lymfeafvoer. Hierdoor vermindert de pijn direct en wordt het herstel bevorderd. Ga nooit zelf aan de slag met taping want het zou weleens een averechts effect kunnen hebben.
 • Goede trainingsopbouw, met voldoende herstelmomenten.
 • Train op een goede ondergrond, niet te hard.

Indien bovenstaande maatregelen niet voldoende zijn is het nog een mogelijkheid met shockwave therapie. Dit is een behandelmethode die de geïrriteerde spieren door middel van trillingen wakker probeert te schudden, waardoor het herstel versnelt.