Wat is een hallux valgus

Een hallux valgus is een standsafwijking van de grote teen. Hierbij staat de grote teen naar buiten gericht, waardoor het eerste middenvoetsbeentje steeds meer aan de binnenkant uitsteekt. Hierdoor ontstaat aan de binnenkant van de voet een knobbel. Deze knobbel wordt ook wel ‘knok’ of ‘bunion’ genoemd.

Symptomen van een hallux valgus

Naast dat de scheefstand zichtbaar is kunnen er ook pijnklachten optreden, die worden meestal stekend of brandend omschreven. De pijnklachten ontstaan vaak tijdens belasting maar soms kan de pijn ook na een belasting optreden, in rust. De pijn komt meestal in het grote teen gewricht (het gewricht tussen het eerste middenvoetsbeentje het de grote teen) voor, maar kan ook rondom het gewricht of in de grote teen zelf voorkomen.

Doordat er aan de binnenkant een knobbel ontstaat door de scheefstand van de grote teen, is die plaats gevoeliger voor verhoogde wrijving. Mogelijk is dat er ter hoogte van de knobbel een huidirritatie of zelfs slijmbeurs ontsteking kan ontstaan.
In ernstigere gevallen kan de 2e teen naast de grote teen in de knel komen. De kans is aanwezig dat de 2e teen hierdoor omhoog groeit of gaat klauwen. Verder kan een hallux valgus ook voor beschadiging van het grote teen gewricht zorgen, hierdoor kan het zijn dat het gewricht niet alleen beperkt wordt in zijn beweging maar geheel vast komt te zitten. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de afwikkeling van de voet.

Voorbeeldschets Hallux Valgus Podotherapie Couteaux

Oorzaken van een hallux valgus

Naar schatting komt een enige mate van een hallux valgus bij 33% van de volwassen voor. De aandoening komt vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Een aantal factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een hallux valgus;

  • Erfelijkheid; het kan een aangeboren afwijking zijn die ook bij een van de ouders, opa of oma voorkomt.
  • Hypermobiliteit; verhoogde bewegingsmogelijkheid in de gewrichten.
  • Overpronatie; wanneer de voet te ver naar binnen kantelt tijdens het lopen (= overpronatie) veroorzaakt dit een verhoogde pressie op het grote teen gewricht.
  • Smal schoeisel; te strakke, smalle of nauwe schoenen veroorzaken een onnatuurlijke houding van de tenen.
  • Hoge hakken; schoeisel met een hoge hak veroorzaakt enorm veel druk onder voorvoet, dus ook het grote teen gewricht. Daarnaast loopt dit schoeisel vaak vernauwend toe waardoor de tenen ook nog in de verdrukking zitten.
  • Afwijkende voetstand; kan een verhoogde druk ter hoogte van het grote teen gewricht veroorzaken.

Behandelingen voor een hallux valgus

In eerste instantie is de behandeling conservatief, zonder operatie. De behandeling is gericht op het verhelpen of verminderen van de pijnklachten en het remmen van verdere ontwikkeling van de hallux valgus. De behandeling kan dus ook deels preventief zijn, om klachten te voorkomen. De volgende behandelingen zijn mogelijk voor een hallux valgus;

  • Goed passend schoeisel; zorg dat het schoeisel breed genoeg is en een goed voetbed heeft.
  • Podotherapeutische zolen; door middel van podotherapeutische zolen kan een overbelasting op het grote teen gewricht verholpen worden. Dit mindert vaak zowel de pijn als de verdere ontwikkeling van een hallux valgus.

TIP!

Online zijn tal van spalken en ortheses te vinden, ik adviseer u deze niet te kopen. Ze zijn vaak duur en niet passend, daarnaast wordt de oorzaak van het probleem daarmee niet aangepakt. Ga met een hallux valgus naar een voetspecialist om erger te voorkomen.