Hielspoor

Onder de voet loopt een brede peesplaat, vanaf het hielbeen naar de voorvoet. Als deze peesplaat teveel belast wordt, zorgt dit voor een constante spanning op de aanhechting aan de binnenkant van het hielbeen. Precies op deze aanhechting kan een verkalking ontstaan. Die verkalking wordt gezien als een uitstekend stukje bot, vaak niet groter dan een splinter. Dit is alleen zichtbaar op een röntgenfoto maar helaas ook niet altijd goed zichtbaar. Niet de kalkafzetting zelf, maar het weefsel eromheen kan ontstoken raken. Dáár komt de pijn vandaan, die zich vaak manifesteert als pijn onder de hak op het moment dat de voet belast wordt.

Lees op deze pagina meer over Hielspoor.

Peesplaatontsteking

Een peesplaatontsteking wordt in de literatuur ook wel ‘fasciitis plantaris’ genoemd. Onder de voet loopt een brede peesplaat, vanaf het hielbeen naar de voorvoet. Deze peesplaat is een dikke band van bindweefsel. Bij een peesplaatontsteking is de peesplaat ontstoken. Meestal zit deze ontsteking ter hoogte van de aanhechting aan het hielbeen, al kan deze ook elders in de peesplaat voorkomen. De pijnklachten kunnen dus ter hoogte van de hak aanwezig zijn maar ook in de holte van de voet.

Lees op deze pagina meer over Peesplaatontsteking.

Morbus Sever

Morbus Sever kan ontstaan tijdens de groei bij kinderen. Het is een overbelasting blessure van de groeischijf van het hielbeen. De groeischijf bevindt zich aan de achterzijde van het hielbeen. De pijn is vaak aanwezig op de plaats waar de achillespees aan het hielbeen vast zit. Doordat de groeischijf bij kinderen (nog) uit kraakbeen bestaat, is deze kwetsbaarder. Tijdens de groei worden trekkrachten van de kuitspieren op de aanhechting van de achillespees groter. Dit in combinatie met sporten kunnen ontstekingsverschijnselen en reactieve veranderingen van de groeischijf veroorzaken.

Lees op deze pagina meer over Morbus Sever. 

Achillespeesblessure

De achillespees bevindt zich aan de achterzijde van de voet en de enkel. Het is een stugge en stevige pees die twee kuitspieren met het hielbeen verbindt. Door middel van de kuitspieren en de achillespees is het mogelijk om te lopen, fietsen, hardlopen of bijvoorbeeld op de tenen te staan. Bij deze activiteiten zijn de krachten op de achillespees erg groot.

Wanneer de belasting te hoog wordt op een achillespees kan het peesweefsel beschadigen. De pijnplaats bevindt zich meestal 2 tot 6 cm boven het hielbeen, het ontstaat meestal geleidelijk. Vaak worden de eerste klachten ontdekt aan het begin of na afloop van belasting, later ook in rust. Bij beschadiging van het weefsel is er vaak ook sprake van zwelling en kan er ochtendstijfheid voorkomen. De blessure kan in verschillende stadia voorkomen:

  • Pijnlijke achillespees na langdurige belasting.
  • Pijnlijke achillespees bij de warming-up, die daarna afneemt maar na meer belasting weer terugkomt.
  • Pijnlijke achillespees tijdens en na belasting.
  • Constant pijnlijke achillespees, ook na langdurige rust


Lees op deze pagina meer over Achillespeesblessure.