De combinatie podotherapie en kinderen is heel goed mogelijk.

Een kindervoet maakt een zeer snelle ontwikkeling door. Het is daarom verstandig om kinderen met voetklachten of motorische problemen (ook op jonge leeftijd), zoals een opvallend looppatroon, een opmerkelijke houding of een sterk afwijkende voetstand, te laten controleren en eventueel te laten behandelen door een podotherapeut.

Podotherapie Couteaux werkt in het geval van kinderen bijna altijd samen met een kinderfysiotherapeut. 

Pasgeboren – 1,5 jaar

Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig en werken ook de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Baby’s oefenen de voet- en beenspieren door te trappelen met hun voetjes.

De botten bestaan nog uit kraakbeen. Onder de babyvoet zit een dik vetkussen waardoor de voet er afgeplat uitziet en een groot draagvlak heeft. In de loop van de eerste jaren verdwijnt dit vetkussen en ontstaat de voetholte.

Rond het eerste levensjaar (10-18 maanden) waagt een kind zijn eerste stapjes. Dit proces mag niet overdreven gestimuleerd worden. Uw kind gaat staan en lopen zodra de voet klaar is om het eigen lichaamsgewicht te dragen. Het is normaal dat de benen van uw baby een O-stand hebben. Dit vergemakkelijkt het nog onzekere voortbewegen.

Podotherapie voor de allerkleinsten Podotherapie Couteaux

Vanaf 1,5 jaar

Een kind heeft nu ongeveer rechte benen. Letterlijk met vallen en opstaan worden de spieren getraind en wordt het lopen steeds zekerder.

2 – 6 jaar

Rond het tweede jaar kan een X-stand van de benen ontstaan. Meestal gaat dit tussen het zesde en het achtste jaar vanzelf over. Ook hebben kinderen in deze leeftijdsfase nog vaak platvoeten.

6 – 8 jaar

De stand van de X-benen herstelt zich waarna de voeten en benen recht staan. Rond deze leeftijd ontwikkelen platvoeten zich tot een normale voetboog. Tot de leeftijd van 8 jaar is er geen reden om ongerust te zijn als de stand van de kindervoet niet overeenkomt met wat voor die leeftijd gebruikelijk is.

Podotherapie voor kinderen - Podotherapie Couteaux