Podotherapeutische sportzolen

Tijdens het sporten worden andere zolen geadviseerd dan tijdens het gewone, dagelijkse bewegen. Sportzolen bestaan uit ander materiaal dan normale podotherapeutische zolen. Over het algemeen zijn dit soort zolen meer dempend en bieden meer grip tijdens een sportactiviteit. Zo ondersteunen ze de voeten tijdens intensieve en dynamische bewegingen. Het goed functioneren van de voeten tijdens sporten is essentieel om blessurevrij te kunnen bewegen.

Blessures

Voor veel sporters zijn (terugkerende) blessures herkenbaar. Een groot deel van die blessure wordt veroorzaakt door een afwijkende voetstand of verkeerd functioneren van de voeten. Dit kan uiteindelijk ook gevolgen hebben voor enkels, knieën, heupen en rug. Een podotherapeutische sportzool zorgt voor een correctie van een afwijkende voetstand of voor een ondersteuning waardoor de voet weer goed functioneert. Uiteindelijk heeft dit ook weer een positief resultaat op enkels, knieën, heupen en rug.

Aanmeten sportzolen

Wanneer er besloten is om sportzolen te maken wordt er door middel van de 3D-scan een driedimensionaal beeld van de voet gemaakt. Dankzij deze techniek worden de zolen specifiek voor uw voeten gemaakt. Dit gebeurt via een zogenaamd CAD/CAM systeem, hierbij worden de zolen digitaal vormgegeven en vervolgens uitgefreesd precies conform het ontwerp.

Een andere manier van zolen maken is door middel van een schuimafdruk. Eerst wordt er in het schuim een afdruk van de voet gemaakt, vervolgens wordt die schuimafdruk met de 3D-scan gescand. Door de voet eerst in het schuim af te drukken en niet direct met de 3D-scan te scannen, zorgt dit voor een zool met een optimaal contact met de voet. Dit is bij specifieke blessures en bij bepaalde sporten gewenst.

Podotherapeutische sportzolen Podotherapie Couteaux

Materiaalkeuze

De materiaalkeuze voor de sportzolen is allereerst afhankelijke van de sport. Zo heeft een voetbalschoen weinig ruimte dus vraagt om een dunne en vaak hardere zool, terwijl een hardloopschoen ruimer is en juist demping prettig is tijdens het hardlopen. Daarnaast is de belasting belangrijk, hoe vaak en hoe intensief wordt er gesport? Wat is de ondergrond? Vervolgens spelen de lichamelijk aspecten (blessures, flexibiliteit, lichaamsgewicht, leeftijd etc.) ook een rol, die komen tijdens het podotherapeutisch onderzoek naar voren.

Waarom de keuze voor sportzolen?

  • Door de hogere en ander soort belasting tijdens sporten, is de correctie van de zool anders dan bij gewone belasting.
  • De hardheid (materiaalkeuze) is bij sportzolen anders dan bij dagelijkse zolen.
    Sportzolen worden specifiek op de sportschoen aangepast waardoor ze passender zijn en dus beter functioneren.
  • Sportzolen bieden vaak (afhankelijk van de sport) meer enkelstabiliteit.