Wandelen en wandelschoenen

Wandelen wordt steeds populairder in Nederland, vooral in deze tijd waar we allemaal wat beperkter zijn. Het is een prettige en sportieve bezigheid om te genieten van de natuur en even lekker te ontspannen. Uit onderzoek blijkt dat wandelen voor veel dingen goed is, je hart, bloeddruk, cholesterol, gewicht, spieren, botten en niet te vergeten je humeur!

Wandelen is een sport

Wandelen wordt echter vaak onderschat, maar het valt als activiteit toch echt in de categorie sport. Er zijn natuurlijk verschillende manieren en niveaus van wandelen. Je kunt een stuk rondslenteren, is ook fijn en goed om even buiten te zijn. Maar de echte wandelaar wandelt meestal actief door. Hierbij gaat je hartslag omhoog en wordt het meer een fysieke activiteit waardoor ook je uithoudingsvermogen getraind wordt.
Ben je al een fanatieke sporter? Dan kun je best wel wat kilometers aardig doorstappen. Begin je net met wandelen en heb je recent niet veel lichamelijke beweging gehad? Dan is het advies om het toch rustig aan op te bouwen. Start met een kleine ronde op een rustig tempo, stel voor jezelf een haalbaar doel. Dit kun je dan stukje bij beetje langer en intensiever gaan maken.

Waarom een wandelschoen

Naast de opbouw van je wandelafstanden en intensiviteit is ook de uitrusting van belang; het schoeisel. De voeten krijgen het zwaar te voorduren tijdens al die kilometers en daarom is een goede schoen zeker belangrijk. Hieronder een aantal verschillende redenen waarom een goede wandelschoen belangrijk is.

Stabiliteit

Een goede wandelschoen biedt stabiliteit voor je voet. Met name op onverhard terrein vangt een wandelschoen de oneffenheden beter op dan bijvoorbeeld een sportschoen. Dat komt doordat een wandelschoen een stevig cambreur heeft. Een cambreur is de plaat die tussen de voorvoet en je hiel in de schoen zit en zorgt voor stabiliteit en rust voor je voet.

Grip

Een wandelschoen heeft meer grip dan ieder ander type schoen. De zolen zijn zo gemaakt dat je op alle type terreinen een goede grip hebt. De buitenzool bestaat uit verschillende gedeelten. De delen van zachter rubber bieden grip, maar slijten sneller op hardere ondergrond (denk aan een winterband bij een auto). De delen van harder rubber zorgen voor meer duurzaamheid waardoor je dus meer kilometers kunt maken dan met bijvoorbeeld een gewone sportschoen.

Comfort en demping

Een wandelschoen is comfortabel, omdat het meer demping en een betere afwikkeling van de voet biedt dan andere type schoenen. De ‘dreun’ die je lichaam krijgt bij iedere stap die je zet, wordt door een wandelschoen veel beter geabsorbeerd en daardoor is wandelen op een wandelschoen comfortabeler. De demping is belangrijk voor je gewrichten, pezen en spieren zodat er geen overbelasting ontstaat.

Waterdicht

Een wandelschoen is in tegenstelling tot veel andere type schoenen bijna altijd waterdicht. Zodat je bij het lopen bij regen of door nat gras of plassen geen natte voeten krijgt.

Duurzaam

Wandelschoenen zijn in tegenstelling tot ieder ander type schoen slijtvaster en daarom dus ook duurzamer. Een wandelschoen gaat al snel jaren mee doordat ze van hoogwaardig materiaal gemaakt zijn.

Waar moet je op letten bij de aankoop van nieuwe wandelschoenen?

Een goede wandelschoen is vaak redelijk duur, maar ook voor deze aankoop geldt: ‘goedkoop is duurkoop’. Je gaat echt het verschil merken tussen een goedkope simpele wandelschoen of een duurder en kwalitatief betere schoen. Maar dan wil je ook wel dat zo’n dure schoen prettig zit en je er veel plezier van hebt. Daarom een aantal tips om op te letten bij de aankoop van wandelschoenen.

Waar koop je de schoenen?

Koop de schoenen bij een specialist, een kenner op het gebied van wandelschoenen. Zij kunnen je vaak naar aanleiding van een aantal vragen en de ervaring die ze hebben een passende schoen adviseren.

Waar wil je de schoen voor gaan gebruiken?

Het is belangrijk om eerst te weten bij welke activiteit je de schoen wil gaan gebruiken. Dit bepaalt uiteindelijk wel type schoen je nodig hebt.

  • Wandeling: Een korte wandeling in de natuur of in een stad op goed begaanbare paden.
  • Trekking: Een lange hike of meerdaagse trekkingstocht, eventueel over oneffen terrein.
  • Bergwandeling: Wanneer er regelmatig in bergachtig gebied gewandeld wordt.
  • Bergtocht: Een uitdagende tocht door de bergen waarbij lange afstanden gemaakt worden.
  • Expeditie: In Alpiene gebieden waar het weer en de omgeving onvoorspelbaar zijn.

Welk type schoen heb je nodig?

Er zijn verschillende klassen binnen de wandel- en bergschoenen. Ze worden onderverdeeld in klasse A tot en met D.

Klasse A: Een lichte wandelschoen met een soepele zool, geschikt voor licht terrein zoals bos of strand. In Nederland hebben we aan deze schoen vaak voldoende.

Klasse A/B: Dit type schoen zit tussen een wandelschoen en een bergschoen in. Het is een iets hogere wandelschoen die tot en met de enkels komt. Het heeft een flexibele en lichtgewicht zool.

Klasse B: Deze categorie wordt ook wel bergschoen genoemd. De schacht is hoger en de zool is stugger dan bij klasse A/B waardoor deze schoenen geschikt zijn voor iets meer bergachtig en oneffen terrein.

Klasse C: Hoge wandelschoenen met een stevige en stugge zool. De schoenen zijn geschikt voor meerdaagse wandelingen en bergachtig terrein.

Klasse D: Een zware hoge bergschoen met een zeer stevige zool. Onder deze zool kunnen ook stijgijzers gemonteerd worden. Deze schoenen zijn echt voor bergbeklimmers en zijn meestal ook veel minder comfortabel.

Hoe weet ik dat de wandelschoenen goed zitten?

Een van de belangrijkste punten voor een wandelschoen is de pasvorm. Een wandelschoen moet overal goed aansluiten en de hak mag niet omhoog komen tijdens het lopen. Daarnaast moet de schoen ook niet te strak zitten want je tenen hebben bewegingsruimte nodig en tijdens een wandeling wordt je voet altijd wat dikker door het vocht. Zorg dat je voorin de schoen ongeveer een duimbreedte ruimte over houdt, tussen je tenen en de voorkant van de schoen.

Tegenwoordig wordt er veel online geshopt maar voor de aankoop van een wandelschoen is het advies toch wel om in de winkel te gaan passen. Neem bij het passen van de schoenen altijd de wandelsokken mee, deze heb je immers tijdens het wandelen ook aan. Daarnaast het advies om pas in de loop van de middag schoenen te gaan passen, de voeten zijn dan altijd iets meer gezwollen dan in de ochtend. Maak je gebruik van inlegzolen? Neem deze dan ook altijd mee bij de aankoop van de schoenen.

Mochten er tijdens het wandelen klachten ontstaan die herhaaldelijk terugkomen of na het wandelen aan blijven houden. Graag maak ik een afspraak met je om te kijken wat ik voor je kan doen.