Podotherapie voor kinderen met hielpijn

Podotherapie hielpijn bij kinderen Podotherapie Couteaux

Na een aantal weken winterstop is voor de meeste sporten het sportseizoen is weer begonnen. Naast al het plezier kan dit soms helaas ook sportblessures veroorzaken.

Klaagt uw zoon of dochter weleens over pijn aan de hiel tijdens of na het sporten? Mogelijk is er sprake van een overbelasting van de groeischijf van het hielbeen. Deze overbelasting blessure wordt Morbus Sever genoemd en is de meest voorkomende reden van hielpijn bij kinderen.

Klacht

Morbus Sever is een aandoening die optreedt tijdens de groei. Pijn aan de achterzijde van de hiel, ter hoogte van de aanhechting van de achillespees, is kenmerkend voor deze klacht.

De klachten ontstaan vaak tijdens en/of na het sporten, vooral bij sporten waarbij veel gesprongen en gerend wordt. De klachten kunnen ook tijdens het dagelijks leven met wandelen of traplopen ontstaan.

Wat is Morbus Sever?

Bij kinderen bevindt zich in de hak een groeischijf, die op latere leeftijd in bot verandert. Deze groeischijf bevindt zich achter in de hak, ook op de plaats waar de achillespees op de hak aanhecht. Tijdens de groei worden de trekkrachten van de kuitspieren op de aanhechting van de achillespees groter, vooral bij sporten waarbij veel gerend en gesprongen wordt. Hierdoor kunnen ontstekingsverschijnselen en reactieve veranderingen van de groeischijf ontstaan. Morbus Sever komt vaker bij jongens dan bij meisjes voor en meestal tussen de 7 en 15 jaar oud. Met een goede behandeling zijn de klachten vaak goed te verhelpen.

Oorzaken

Morbus Sever ontstaat door herhaaldelijke intensieve belasting van de kuiten tijdens de groei. Dit komt met name voor bij sporten waarbij veel kracht op de onderbeenspieren ontstaat.

Onderliggende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van Morbus Sever. Dit kunnen aan het lichaam gerelateerde eigenschappen zijn (= intrinsiek), maar ook omgevingsfactoren (= extrinsiek) kunnen een rol spelen.


Intrinsiek

Korte kuitspieren verhogen de trekkracht op de achillespees. Korte kuitspieren kunnen ontstaan na een groeispurt.
Een doorgezakte voetboog of het naar binnen kantelen van de voet, kan de trekkrachten van de achillespeesaanhechting op de hak nog meer versterken.

Daarnaast wordt de achillespees bij een naar binnen kantelende voet vaak asymmetrisch belast.
Een holvoet, en voet met een hoge wreef en hoge voetboog, zorgt voor verhoogde spanning op de peesplaat die onder de voet doorloopt. Deze peesplaat staat in verbinding met de achillespees, die op zijn beurt weer aan de groeischrijf trekt.
Instabiliteit van de enkel en voet veroorzaakt een onnatuurlijke en verhoogde belasting van de achillespeesaanhechting.

Extrinsiek

Intensieve sportactiviteiten zoals sprinten, springen of snelle richtingsveranderingen kunnen Morbus Sever veroorzaken. De belasting is van de achillespeesaanhechting ter hoogte van de groeischijf is dan te hoog. Bij vermindering van de belasting zien we vaak dat de klachten snel terug nemen, helaas zijn ze vaak terugkerend wanneer de intensiteit weer opgevoerd wordt.
Overgewicht zorgt voor een toenemende belasting van de achillespezen.


Behandeling

Allereerst is het belangrijk om de belasting terug te brengen tot binnen de pijngrens. Zowel de omvang als de intensiteit moeten verminderd worden. Indien er pijnklachten ontstaan tijdens een activiteit dan moet hiermee gestopt worden. Ontstaan de klachten pas na een activiteit zorg dan dat de klachten volledig weg zijn voordat er een nieuwe activiteit gestart wordt en minder deze in omvang en intensiteit. Pijn is een duidelijk signaal om rust te houden. Wanneer de pijngrens overschreden wordt of de klachten telkens na activiteit terug blijven komen vertraagt dit sterk de genezing.


De volgende maatregelen kunnen genomen worden om de klachten te verminderen:

  • De hak koelen met ijs, 2 keer per dag 15 minuten.
  • Zorg voor een goede warming-up voordat je aan een sportactiviteit begint.
  • Door middel van podotherapeutische zolen kan een afwijkende voetstand gecorrigeerd worden. De zolen zorgen ervoor dat de belasting van de achillespees op de groeischijf verminderd wordt, de klachten nemen hierdoor vaak snel af.
  • Rekoefeningen voor de kuitspieren zorgen ervoor dat de trekkrachten op de peesaanhechting van de achillespees verminderd worden.
  • Stabiliteitsoefeningen versterken de onderbeenspieren waardoor tijdens belasting de stabiliteit verbeterd wordt en de trekkrachten op de peesaanhechting afnemen.

Neem voor meer informatie over podotherapie bij kinderen contact op met Nicole Couteaux.