Wat is een peesplaatontsteking
Een peesplaatontsteking wordt in de literatuur ook wel ‘fasciitis plantaris’ genoemd. Onder de voet loopt een brede peesplaat, vanaf het hielbeen naar de voorvoet. Deze peesplaat is een dikke band van bindweefsel. Bij een peesplaatontsteking is de peesplaat ontstoken. Meestal zit deze ontsteking ter hoogte van de aanhechting aan het hielbeen, al kan deze ook elders in de peesplaat voorkomen. De pijnklachten kunnen dus ter hoogte van de hak aanwezig zijn maar ook in de holte van de voet.
Hielspoor of peesplaatontsteking?
Peesplaatontsteking wordt vaak verward met hielspoor. Dat komt omdat de symptomen van allebei de aandoeningen veel overeenkomsten hebben. Bij een peesplaatontsteking gaat om een ontsteking van de peesplaat en komt er geen verkalking voor, dit is wel het geval bij hielspoor. Kijk voor meer informatie over de aandoening hielspoor bij hielspoor.
Kijk voor meer informatie over de aandoening hielspoor bij hielspoor.
Symptomen bij een peesplaatontsteking
Kenmerkend is dat de pijn vooral gevoeld wordt na een periode van rust, bij het opstaan in de ochtend of na de lunch bijvoorbeeld. Dat komt omdat de peesplaat in rust afkoelt en bij schade dus ook wat stijver wordt, zodra je weer gaat staan wordt de peesplaat in een keer opgerekt. Dat veroorzaakt die hevige pijn, die na een paar stappen vaak weer afneemt. Naarmate de belasting langer duurt of intensiever wordt kan de pijn weer toenemen.
Als de ontsteking te lang aanhoudt wordt deze chronisch. Er kan dan degeneratie van het weefsel ontstaan of zelfs kalkafzetting ter hoogte van het aangedane weefsel. Een gevolg van kalkafzetting kan hielspoor zijn. Wacht dus niet te lang met de klachten.
Mogelijke oorzaken van een peesplaatontsteking
Vaak wordt een peesplaatontsteking veroorzaakt door een overbelasting. Door die overbelasting ontstaan kleine scheurtjes in de peesplaat, die een irritatie of een ontsteking veroorzaken. De grootste oorzaak is overpronatie. Overpronatie komt bij ontzettend veel mensen voor en hoeft lang niet altijd voor problemen te zorgen. Eerst even een toelichting; wat is overpronatie? Bij een gezond looppatroon begint het eerste grondcontact aan de buitenkant van de hak. Vervolgens wordt de hak in zijn geheel belast en volgt een moment waarop de enkel een kanteling naar voren en licht naar binnen maakt, je wikkelt de voet af richting de voorvoet. Tijdens deze lichte kanteling naar binnen veert de voetboog lichtjes door, dit proces wordt ‘proneren’ genoemd. Bij een overpronatie zakt de voetboog iets te ver door naar binnen. Door een overpronatie komt er een grote druk op de peesplaat onder de voet te staan, wat kleine scheurtjes in de peesplaat kan veroorzaken. Podotherapeutische zolen kunnen een overpronatie corrigeren.
Andere mogelijke oorzaken van een overbelasting kunnen zijn;
- Overgewicht.
- Afwijkende voetstand.
- Te hoge trainingsintensiteit.
- Verkeerde trainingsondergrond.
- Zwangerschap.
- Slap of oud schoeisel.
- Langdurig stilstaan (bij stilstaand beroep).
- Regelmatig dragen van hoge hakken.
- Te korte en/of stijve kuitspieren.
Behandeling van een peesplaatontsteking
Een peesplaatontsteking kan behoorlijk beperkend zijn in de dagelijkse bezigheden, een oplossing is vaak ook erg gewenst. Er zijn zeker een aantal behandelingen mogelijk, maar ook bij deze aandoening geldt; geef je voeten even wat rust, ze hebben het nodig.
Taping
Door middel van verschillende soorten taping kan de peesplaat ontlast worden. Cure taping is een methode die zijn oorsprong vindt in Japen en Korea. Het is een elastische tape die onmiddellijk zorgt voor drukvermindering, verbetering van bloedcirculatie en lymfeafvoer. Hierdoor vermindert de pijn direct en wordt het herstel bevorderd. Ga nooit zelf aan de slag met taping want het zou weleens een averechts effect kunnen hebben.
Oefeningen
Door het rekken en stretchen van de spieren kunnen pijnklachten verminderen en het verbetert de doorbloeding. De oefeningen zijn veilig om te doen, heb je na de oefeningen meer pijn? Bouw de oefeningen dan rustig op. Ook hierbij geldt; overdaad schaadt! Enkele voorbeelden van oefeningen zijn;
- Met een balletje onder de gehele voet rollen, ook de hak. Zo masseer je de peesplaat wat het geheel soepeler maakt. Deze oefening is vaak prettig voordat je opstaat na een rustperiode.
- Rol een handdoek op of pak een sjaal en pak in iedere hand een uiteinde vast. Plaats je voorvoet in het midden van de handdoek/sjaal, hou je been gestrekt, en trek voorzichtig de voorvoet naar je toe. Je beweegt nu alleen je voet, je been blijft gestrekt. Je voelt dit waarschijnlijk in de achillespees en kuitspieren. Hou dit 20 seconden vast en herhaal het 4 keer.
- Ga met de bal van de voeten op een traptrede staan en strek je benen. Laat je hakken nu langzaam naar beneden zakken en hou dit 10 seconden vast. Ga weer terug naar de uitgangspositie en herhaal de oefening 4 keer. Je rekt hiermee de achillespees.
Podotherapeutische zolen
Klachten kunnen verminderd en mogelijk verholpen worden door middel van podotherapeutische zolen. De zolen zijn gericht op het ondersteunen van de voeten, corrigeren waar nodig en creëren een goede drukverdeling.
Schoeisel
Goed ondersteunend schoeisel is belangrijk, liefst met een lage hak (dus ook niet plat). Een lichte ondersteuning van de hiel verminderd de trekkrachten op de peesplaat. Een stevige schoen biedt stabiliteit wat ook een positief effect geeft. Probeer op blote voeten lopen en slippers te vermijden.