Wat is hielspoor

Onder de voet loopt een brede peesplaat, vanaf het hielbeen naar de voorvoet. Als deze peesplaat teveel belast wordt, zorgt dit voor een constante spanning op de aanhechting aan de binnenkant van het hielbeen. Precies op deze aanhechting kan een verkalking ontstaan. Die verkalking wordt gezien als een uitstekend stukje bot, vaak niet groter dan een splinter. Dit is alleen zichtbaar op een röntgenfoto maar helaas ook niet altijd goed zichtbaar. Niet de kalkafzetting zelf, maar het weefsel eromheen kan ontstoken raken. Dáár komt de pijn vandaan, die zich vaak manifesteert als pijn onder de hak op het moment dat de voet belast wordt.

 

Voorbeeldfoto hielspoor Podotherapie Couteaux

Hielspoor of peesplaatontsteking?

Hielspoor wordt vaak verward met een peesplaatontsteking of fasciitis plantaris. Dat komt omdat de symptomen van allebei de aandoeningen veel overeenkomsten hebben. Bij een peesplaatontsteking komt alleen geen verkalking voor.

Kijk voor meer informatie over de aandoening peesplaatontsteking bij peesplaatontsteking.

Eerste symptomen hielspoor

De eerste symptomen van hielspoor zijn pijnklachten onder de hak in de ochtend bij het opstaan, of na een langer tijd stilzitten. De hak voelt vaak stijf en pijnlijk aan. Na een paar stappen de hebben gelopen wordt de pijn minder of verdwijnt zelfs helemaal.
Als de aandoening doorzet komen de pijnklachten vaker en meestal ook feller voor. Aan het begin van een wandeling of een stukje hardlopen kunnen de pijnklachten dan ook optreden, waarna ze vaak weer verdwijnen na een tijdje lopen. Dit is juist een valkuil, er wordt gedacht dat het allemaal wel meevalt maar de pijn en de stijfheid komen na rust dan meestal heftiger terug.

Luister naar je eigen lichaam; hoe eerder je naar je lichaam luistert, hoe beter!

Symptomen hielspoor na langere periode

Indien er doorgelopen wordt ondanks de pijn, dan wordt er een fase bereikt waarin de pijn doorlopend aanwezig is. Enige belasting op de hak is pijnlijk, er kan vocht vastgehouden worden onder de hak en vaak is er een branderig gevoel aanwezig. Daarnaast kan een slapend gevoel in de voet vaker voorkomen en kan tijdens autorijden de pijn heftiger aanwezig zijn.

Niet alle symptomen en het hierboven beschreven verloop komen altijd overeen bij hielspoor klachten. Ieder verloop is weer anders, bovenstaand is het meest voorkomende verloop.

Oorzaken van hielspoor

Overbelasting is de grote boosdoener bij het ontstaan van hielspoor. De vraag is dan natuurlijk, wat is de oorzaak van de overbelasting?
De grootste oorzaak is overpronatie. Overpronatie komt bij ontzettend veel mensen voor en hoeft lang niet altijd voor problemen te zorgen. Eerst even een toelichting; wat is overpronatie? Bij een gezond looppatroon begint het eerste grondcontact aan de buitenkant van de hak. Vervolgens wordt de hak in zijn geheel belast en volgt een moment waarop de enkel een kanteling naar voren en licht naar binnen maakt, je wikkelt de voet af richting de voorvoet. Tijdens deze lichte kanteling naar binnen veert de voetboog lichtjes door, dit proces wordt ‘proneren’ genoemd. Bij een overpronatie zakt de voetboog iets te ver door naar binnen. Door een overpronatie komt er een grote druk op de peesplaat onder de voet te staan. De peesplaat die dus aan de binnenkant van je hielbeen aanhecht, waar hielspoor kan ontstaan. Podotherapeutische zolen kunnen een overpronatie corrigeren.

Andere mogelijke oorzaken van een overbelasting kunnen zijn;

  • Overgewicht.
  • Afwijkende voetstand.
  • Te hoge trainingsintensiteit.
  • Verkeerde trainingsondergrond.
  • Zwangerschap.
  • Slap of oud schoeisel.
  • Langdurig stilstaan (bij stilstaand beroep).
  • Regelmatig dragen van hoge hakken.
  • Te korte en/of stijve kuitspieren.

Behandeling van hielspoor

Hielspoor kan behoorlijk beperkend zijn in de dagelijkse bezigheden, een oplossing is vaak ook erg gewenst. Er zijn zeker een aantal behandelingen mogelijk, maar ook bij deze aandoening geldt; geef je voeten even wat rust, ze hebben het nodig.

Taping
Door middel van verschillende soorten taping kan de peesplaat ontlast worden. De aanhechting op het hielbeen wordt hierdoor minder geïrriteerd. Cure taping is een methode die zijn oorsprong vindt in Japen en Korea. Het is een elastische tape die onmiddellijk zorgt voor drukvermindering, verbetering van bloedcirculatie en lymfeafvoer. Hierdoor vermindert de pijn direct en wordt het herstel bevorderd. Ga nooit zelf aan de slag met taping want het zou weleens een averechts effect kunnen hebben.

Oefeningen
Door het rekken en stretchen van de spieren kunnen pijnklachten verminderen en het verbetert de doorbloeding. De oefeningen zijn veilig om te doen, heb je na de oefeningen meer pijn? Bouw de oefeningen dan rustig op. Ook hierbij geldt; overdaad schaadt!

Enkele voorbeelden van oefeningen zijn;

  1. Met een balletje onder de gehele voet rollen, ook de hak. Zo masseer je de peesplaat wat het geheel soepeler maakt. Deze oefening is vaak prettig voordat je opstaat na een rustperiode.
  2. Rol een handdoek op of pak een sjaal en pak in iedere hand een uiteinde vast. Plaats je voorvoet in het midden van de handdoek/sjaal, hou je been gestrekt, en trek voorzichtig de voorvoet naar je toe. Je beweegt nu alleen je voet, je been blijft gestrekt. Je voelt dit waarschijnlijk in de achillespees en kuitspieren. Hou dit 20 seconden vast en herhaal het 4 keer.
  3. Ga met de bal van de voeten op een traptrede staan en strek je benen. Laat je hakken nu langzaam naar beneden zakken en hou dit 10 seconden vast. Ga weer terug naar de uitgangspositie en herhaal de oefening 4 keer. Je rekt hiermee de achillespees.

Podotherapeutische zolen

Hielspoorklachten kunnen verminderd en mogelijk verholpen worden door middel van podotherapeutische zolen. De zolen zijn gericht op het ondersteunen van de voeten, corrigeren waar nodig en creëren een goede drukverdeling.

Shockwave therapie

Indien de klachten langer aanhouden en genezing uitblijft is shockwave therapie mogelijk een oplossing. Shockwave therapie is een methode waarbij door middel van schokgolven de pijnlijke plek behandeld wordt. Het genezingsproces kan hierdoor versnellen door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren; de stofwisseling wordt gestimuleerd en de bloedcirculatie verbeterd. Shockwave therapie wordt vaak gecombineerd met podotherapeutische zolen om herhaling van de aandoening te voorkomen.

Hielspoor operatie

Blijft de pijn aanhouden en is er alles al geprobeerd? Dan blijft er nog de optie hielspoor operatie over. Een operatie is behoorlijk ingrijpend. Om een afspraak bij een orthopedisch chirurg te maken heb je eerst een verwijzing van de huisarts nodig.