Wat is de ziekte van de ziekte van Ledderhose

Bij de ziekte van Ledderhose is er sprake van bindweefselverdikkingen die zich uitten als verhardingen of knobbels onder de voet. Het is een goedaardige aandoening. De ziekte, vernoemd naar de Duitse arts Georg Ledderhose, is verwant aan de ziekte van Dupuytren. De ziekte van Ledderhose komt vaak voor in combinatie met de ziekte van Dupuytren. 

Over het algemeen zijn de verhardingen bij de ziekte van Ledderhose pijnloos. Maar zodra er regelmatig druk op komt, meestal wanneer de verhardingen groter worden of op het contactoppervlak van de voet aanwezig zijn, kunnen ze pijnklachten veroorzaken. Evenals de verhardingen ontstoken raken. Meestal zijn de verhardingen in de voetboog aanwezig, maar ze kunnen in elk deel van de voetzool aanwezig zijn. Wanneer er ook groei in het gebied van de tenen aanwezig is, groeien de verhardingen tussen de huid en de pezen. Meerdere verhardingen samen kunnen in het gebied van de tenen uitgroeien tot een streng. Zo’n streng kan ervoor zorgen dat de tenen krom gaan staan en op den duur niet meer kunnen bewegen.

Voorbeeldschets ziekte van Ledderhose Podotherapie Couteaux

Mogelijke oorzaken van de ziekte van Ledderhose

De ziekte van Ledderhose is overwegend erfelijk bepaald. Het kan op iedere leeftijd voorkomen, hoewel het bij kinderen zeldzaam is. Het komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor. In ruim een kwart van de gevallen zijn beide voeten aangedaan.

Een aantal omstandigheden geven een verhoogde kans op het krijgen van verhardingen;

  • Herhaalde schade van de peesplaat onder de voet.
  • Langdurige alcoholconsumptie.
  • Chronische leverziekte.
  • Epilepsie.

Behandeling van de ziekte van Ledderhose

Zolang er geen tot weinig pijn is, is behandelen niet noodzakelijk. Anders zijn de volgende behandelmethoden een mogelijkheid;

  • In eerste instantie wordt geprobeerd om de druk op de verhardingen te minderen. Dit kan door middel van een podotherapeutische zool.
  • Indien een podotherapeutische zool niet voldoende effect heeft kan er orthopedisch schoeisel geprobeerd worden.
  • Corticosteroïden injecties kunnen op korte termijn voor pijnvermindering zorgen, maar worden op lange termijn afgeraden in verband met bijwerkingen.
    Uit een aantal onderzoek blijkt dat shockwave therapie een positief effect op de verhardingen heeft.
  • Operatief de verhardingen laten verwijderen komt niet veel voor. Veel voorkomende complicaties zijn; wondgenezingsproblemen, pijnlijk littekenweefsel, beschadiging van zenuwtjes in de voetzool en terugkerende Ledderhose verhardingen.