Wat is een beenlengteverschil

Een beenlengteverschil is een afwijking waarbij het ene been iets langer of korter is dan het andere. Door een beenlengteverschil ontstaat er een disbalans in het lichaam. Het wil niet zeggen dat dit altijd klachten veroorzaakt, immers is niemand exact symmetrisch. Hoe kleiner het beenlengteverschil, hoe kleiner de kans op klachten. Echter kan een paar millimeter verschil soms al voor veel klachten zorgen.

Hoe ontstaat een beenlengteverschil

Een beenlengteverschil kan verschillende oorzaken hebben;
Erfelijk bepaald; een beenlengteverschil ontstaat dan tijdens de groei.

  • Botbreuk; een botbreuk tijdens de groei kan het groeiproces verstoren waardoor een beenlengteverschil ontstaat. Op laterale leeftijd kan een botbreuk of een knie- of heupprothese een beenlengteverschil veroorzaken.
  • Ongelijke vorm van benen; een (grotere) standsafwijking in een van de twee benen kan een beenlengteverschil veroorzaken.
    Groeistoornissen; wanneer er tijdens de groei problemen optreden in de groeischijven van de benen kan er ook een verschil in beenlengte optreden.

Mogelijke gevolgen van een beenlengteverschil

Als been A korter is dan been B, zal de knie van been A lager komen te staan. Ook de heup en het bekken van been A zakken mee. Er ontstaat een bekkenscheefstand. Daarop gaat ook de wervelkolom reageren, vaak ontstaat er een scoliose (een kromming in de wervelkolom) ter compensatie in de wervelkolom.

Ons lichaam wil de gehele keten zoveel mogelijk in balans houden, en gaat dus op allerlei manieren compenseren. Deze compensaties veroorzaken helaas op termijn klachten. De klachten kunnen in het gehele lichaam voorkomen, maar opvallend is dat ze het meest aan de zijde met het korte been voorkomen. De zijde met het korte been wordt namelijk meer belast, dit veroorzaakt overbelastingklachten.

Voorbeeld beenlengteverschil Podotherapie Couteaux

Mogelijke behandelingen bij een beenlengteverschil

Belangrijk is om eerst bij een (podo)therapeut te laten bepalen of het om een beenlengteverschil of een bekkenscheefstand gaat. Een bekkenscheefstand wordt namelijk op een totaal andere manier behandeld.

De volgende therapieën hebben betrekking op een beenlengteverschil;

  • Podotherapeutische zolen kunnen het beenlengteverschil compenseren door een verhoging in een van de zolen.
  • Indien het beenlengteverschil te veel is om in een podotherapeutische zool te verwerken dan is een schoenaanpassing of een orthopedische schoen een oplossing.
  • In zeldzame of ernstige gevallen kan er gekozen worden voor een operatieve ingreep. Dit zijn vaak heftige ingrepen die dus ook niet vaak uitgevoerd worden.