Wat is artrose

Artrose is een vorm van reuma waarbij de kwaliteit van het kraakbeen tussen twee botdelen achteruit is gegaan. Het kraakbeen zorgt er normaal voor dat een gewricht, de verbinding tussen twee botdelen, soepel kan bewegen. Zodra de kwaliteit achteruit gaat dan wordt het kraakbeen vaak dunner, zachter en brosser.

Naast kraakbeenschade kunnen er ook veranderingen in het bot, direct onder het kraakbeen ontstaan. Aan de rand van het gewricht kunnen zichtbare en voelbare knobbels, osteofyten genoemd, ontstaan. Door de veranderingen binnen en buiten het gewricht ontstaan de pijnklachten.

Tenslotte kan er ook vocht ophopen in het gewricht, er ontstaat dan een zwelling. Zowel de pijn die ontstaat door de mindere kwaliteit van het kraakbeen, als de zwelling maken bewegen moeilijker. Artrose kan in alle gewrichten optreden, maar dat hoeft niet. In de voet en enkel komt artrose het meest voor in het grote teen gewricht, de middenvoet en in het enkelgewricht.

Mogelijke oorzaken van artrose

Artrose komt voornamelijk voor bij ouderen, doordat naarmate men ouder wordt de kwaliteit van het kraakbeen vermindert. Dit wil niet zeggen dat jongere mensen geen artrose kunnen hebben, want dat is wel het geval. Erfelijke aanleg speelt soms een rol bij het ontstaan van artrose. In sommige families komt vaker artrose voor dan in andere families. Wanneer artrose erfelijk bepaalt is, zie je dat het vaker op jongere leeftijd en in meerdere gewrichten ontstaat.

De volgende factoren kunnen de kans op artrose vergroten;

  • Overgewicht.
  • Overbelasting (bijvoorbeeld zwaar werk of intensief sporten).
  • Geslacht (artrose komt 2 tot 3 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen). 
  • Ongeval/blessure (na een ongeval of langdurige blessure kan er een verandering van belasting op bepaalde gewrichten ontstaan).
  • Aandoeningen (aandoeningen die betrekking hebben op gewrichten zoals reuma of artritis).

Mogelijke behandelingen bij artrose

Lichaamsbeweging
Over het algemeen is lichaamsbeweging goed en helpt het bij het verminderen van de pijn en het functieverlies bij artrose. Indien lopen juist de pijn in de voeten vergroot is er mogelijk een overbelasting van een of meerdere gewrichten aanwezig. Het advies is om er dan een specialist naar te laten kijken.

Steunzolen

Steunzolen zorgen voor stabiliteit en corrigeren de stand van de voet en/of enkel. Dit voorkomt overbelasting van bepaalde voetdelen en ondersteunt gewrichten waar nodig.

Orthopedisch schoeisel
De volgende stap is orthopedisch schoeisel. Hierdoor wordt de voet geïmmobiliseerd wat de overbelasting nog verder zal verminderen.

Medicijnen
Het kan zijn dat een arts pijnstillers voorschrijft. Pijnstillers zijn vaak een aanvulling op een andere behandeling, ze helpen bij het verminderen van de pijn. Ga nooit uit eigen beweging pijnstillers innemen.

Cortison-injectie 
Het is mogelijk dat een orthopedisch chirurg een cortison-injectie in het gewricht adviseert. Deze injectie kan tijdelijke verlichting van zwelling en pijn geven. Zoals bij iedere injectie in een gewricht kunnen er complicaties optreden.

Operatieve behandeling
Indien de klachten niet verminderen door niet-operatieve behandelingen kan worden gekozen voor een operatie. Er zijn verschillende operaties mogelijk, dit overlegt u uiteraard altijd met uw orthopedisch chirurg.