De achillespees
De achillespees bevindt zich aan de achterzijde van de voet en de enkel. Het is een stugge en stevige pees die twee kuitspieren met het hielbeen verbindt. Door middel van de kuitspieren en de achillespees is het mogelijk om te lopen, fietsen, hardlopen of bijvoorbeeld op de tenen te staan. Bij deze activiteiten zijn de krachten op de achillespees erg groot.
Symptomen en het verloop van achillespees tendinopathie
Wanneer de belasting te hoog wordt op een achillespees kan het peesweefsel beschadigen. De pijnplaats bevindt zich meestal 2 tot 6 cm boven het hielbeen, het ontstaat meestal geleidelijk. Vaak worden de eerste klachten ontdekt aan het begin of na afloop van belasting, later ook in rust. Bij beschadiging van het weefsel is er vaak ook sprake van zwelling en kan er ochtendstijfheid voorkomen. De blessure kan in verschillende stadia voorkomen:
- Pijnlijke achillespees na langdurige belasting.
- Pijnlijke achillespees bij de warming-up, die daarna afneemt maar na meer belasting weer terugkomt.
- Pijnlijke achillespees tijdens en na belasting.
- Constant pijnlijke achillespees, ook na langdurige rust
Mogelijke oorzaken
Er zijn een aantal factoren die bij kunnen dragen aan het ontstaan van achillespees tendinopathie. Dit kunnen aan het lichaam gerelateerde eigenschappen zijn (= intrinsiek), maar ook omgevingsfactoren (= extrinsiek) kunnen een rol spelen. Vaak is een combinatie van factoren verantwoordelijk voor het ontstaan van de klachten.
Intrinsieke factoren
- Verminderde spierkracht, stabiliteit en flexibiliteit van de kuitspieren.
- Verminderde doorbloeding van de achillespees.
Overgewicht. - Een afwijkende voetstand waardoor een voet meer naar binnen of naar buiten kantelt en de achillespees dus asymmetrisch belast wordt.
- Beperkte mobiliteit van de enkel.
Extrinsieke factoren
- Verandering van trainingsintensiteit.
- Verkeerde looptechniek.
- Ongeschikt schoeisel (te oud of versleten, niet geschikt voor de sport of niet passend bij het voettype).
- Ondergrond (te hard, ongelijk of schuin aflopend).
Behandeling van achillespees tendinopathie
Achillespees tendinopathie is goed te behandelen. Allereerst is het belangrijk om de oorzaak van de klachten te achterhalen, zijn het intrinsieke- of extrinsieke factoren? Aan de hand daarvan kun je een behandelplan opstellen.
Hieronder een aantal mogelijke behandelingen;
- Excentrische rekoefeningen; de spier levert kracht terwijl zij zich verlengt. Dit mag niet meer pijnklachten veroorzaken.
- Rekoefeningen van de korte en de lange kuitspieren, dit mag niet meer pijnklachten veroorzaken.
Correctie van een afwijkende voetstand door middel van podotherapeutische zolen. - Verandering van schoeisel.
- Verandering van trainingsintensiteit.
- Verbetering van de looptechniek.
- Ontstekingsremmers; in de acute fase kunnen deze gebruikt worden om de achillespees tot rust te brengen en te kunnen starten met het herstel.
- Medical taping; De elastische tape ondersteunt het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen en beïnvloedt de neurologische en circulatoire systemen zonder de bewegingsvrijheid te beperken.
- PRP injecties; hierbij wordt bloed van de patiënt afgenomen en bewerkt tot plaatjesrijk bloedplasma. Vervolgens wordt dit lichaamseigen plaatjesrijk bloedplasma in de achillespees ingespoten wat het herstel van de pees bevordert.
- Operatie; bij chronische achillespees tendinopathie kan een operatie overwogen worden.
Hoe voorkom ik achillespees tendinopathie?
Door aandacht te besteden aan het onderstaande kan het risico op een achillespeesblessure verminderd worden: Zorg voor een goede warming-up en cooling down van 10 tot 15 minuten. Denk daarbij vooral aan rekoefeningen van de voet- en kuitspieren.
Vervolgens is een goede trainingsopbouw van belang, zeker aan het begin van het seizoen. Vaak wordt in het begin te hard, te veel en te vaak getraind wat het risico op een blessure vergroot. Bouw eerst de omvang van de training (de duur) op en vervolgens de intensiteit.
Kies voor een goede en passende sportschoen, die geschikt is voor de activiteit en de ondergrond waarop getraind wordt. Vervang de schoenen ook tijdig, een oude schoen verliest zijn functie en schokdemping. Het advies is om je sportschoenen na 750 – 1000 kilometer te vervangen. Erg belangrijk is ook de stabiliteit die een schoen biedt, rondom de hiel moet een schoen stevig zijn.
Soms is er sprake van een voetafwijking of standsafwijking. Wanneer deze tijdig wordt erkend en gecorrigeerd kan het onnodig blessureleed voorkomen.