Wat is mortonse neuralgie
Mortonse neuralgie is een beknelling van een zenuw tussen twee middenvoetsbeentjes. Door de beknelling raakt de zenuw geïrriteerd. Meestal ontstaat het tussen de 3e en 4e middenvoetsbeentjes. Bij langdurige prikkelingen van de zenuw ontstaan er kleine beschadigingen die uiteindelijk voor een plaatselijke verdikking van de zenuw zorgen, een Morton neuroom genaamd.
Symptomen bij mortonse neuralgie
In de beginfase is er sprake van een lichte pijn, ter hoogte van de voorvoet, die branderig en soms tintelend aan kan voelen. Naarmate de aandoening erger wordt kan de pijn overgaan in krampend en stekende pijn, die ook naar de tenen kan uitstralen. Daarnaast kunnen tenen ook doof aanvoelen, of kan het aanvoelen alsof er iets tussen de tenen zit. De klachten ontstaan vooral tijdens belasting zoals wandelen, hardlopen of langdurig staan. In rust zakken de klachten vaak weer.
Mogelijke oorzaken van mortonse neuralgie
Mortonse neuralgie ontstaat doordat een zenuw bekneld en/of beschadigd raakt. Mogelijke factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan hiervan zijn:
- Te krap schoeisel drukt de middenvoetsbeentjes tegen elkaar waardoor tussenliggende zenuwen bekneld raken.
- Hoge hakken veroorzaken een te hoge druk ter hoogte van de voorvoeten.
- Een afwijkende voetstand kan wrijving veroorzaken tussen twee middenvoetsbeentjes.
- Instabiliteit van de voet en/of enkel veroorzaakt ook wrijving tussen twee middenvoetsbeentjes.
- Een trauma kan beschadiging van zenuwen veroorzaken.
- Overbelasting door langdurige en eentonig belasting, denk hierbij aan lange wandelingen of hardlopen.
Behandelingen bij mortonse neuralgie
Mortonse neuralgie klachten zijn goed te behandelen. Belangrijk is om de zenuw niet opnieuw te irriteren waardoor hij kan herstellen. Het herstel van een zenuw kan echter wel wat langer duren.
- Draag schoeisel dat breed genoeg is, het mag niet knellend zijn bij de voorvoeten.
- Door middel van podotherapeutische zolen kan een afwijkende voetstand gecorrigeerd worden. Tevens kan in een zool een ophoging gemaakt worden achter de voorvoet, zodat de ruimte tussen de middenvoetsbeentjes groter wordt. De aangedane zenuw ligt hierdoor vrij en krijgt de kans om te genezen.
Indien bovenstaande behandelingen niet voldoende verlichting bieden, zijn de volgende stappen mogelijk.
- Een lokale corticosteroïden injectie vermindert de pijnklachten direct. Hiermee wordt alleen niet de oorzaak aangepakt, de klachten komen na verloop van tijd vaak weer terug. Bij een enkeling heeft het een blijvend effect.
- Bij een operatieve ingreep wordt het neuroom en het aangedane gedeelte van de zenuw verwijderd. Dit heeft een blijvend doof gevoel in dat gebied tot gevolg. Een andere optie is ruimte creëren in het gebied rondom het neuroom, hierdoor valt de druk op het neuroom, en dus de pijn, weg.