Voeten en diabetes

Een kwart van de mensen met diabetes heeft een verhoogd risico op een wondje, zo zogenoemde diabetische voet. Dit betekent dat er enkele complicaties aanwezig zijn waardoor het krijgen van een wond en het slecht genezen van een eventuele wond verhogen. In het ergste geval kan een niet genezende wond leiden tot amputatie.

Mogelijke gevolgen voor de voeten

Bij een diabetes patiënt kunnen door hoge bloedsuikers de bloedvaten en zenuwen beschadigen. Doordat de bloedvaten beschadigen wordt de doorbloeding verminderd, wat het risico op het ontstaan en slecht genezen van wondjes verhoogd. Een beschadiging van de zenuwen wordt neuropathie genoemd. Neuropathie leidt tot minder gevoel in de voeten, waardoor pijnprikkels niet meer gevoeld worden en het ontstaan van wondjes vaak niet opgemerkt worden. Die wondjes kunnen al makkelijk ontstaan, denk aan een steentje in de schoen, een irriterende naad van de sok of een knellende schoen. De combinatie van een verminderde doorbloeding en neuropathie kan levensgevaarlijk zijn.

Weetje! Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. Ongeveer 25% hiervan heeft complicaties die kunnen leiden tot een wondje.

Wat is belangrijk met een diabetische voet

  • Dagelijkse zelfcontrole, op die manier worden beschadigingen van de huid en/of nagels in een vroeg stadium opgemerkt.
  • Goede voetverzorging, verzorg uw voeten dagelijks en laat eventueel met enige regelmaat door een medisch pedicure behandelen.
  • Draag passend schoeisel, niet te smal of te klein en zorg dat er geen drukplekjes ontstaan.
  • Bij verhoogde drukplekjes onder de voeten is het raadzaam om een afspraak bij een podotherapeut in te plannen. Door middel van drukmetingen kunnen deze plekjes beoordeeld worden en kan er een advies gegeven worden of eventueel een podotherapeutische zool gemaakt worden.
  • Drukplekjes op de tenen kunnen verholpen worden door een aanpassing van het schoeisel of het maken van een orthese (teenstukje). Een orthese wordt bij een podotherapeut vervaardigd.