Wat zijn hamertenen en klauwtenen
Hamertenen en klauwtenen lijken veel op elkaar maar zijn toch verschillend. Een hamerteen is een teen waarbij het gewrichtje tussen het eerste en het tweede kootje gebogen is en het gewrichtje tussen het tweede en het derde kootje gestrekt (afbeelding 1).
Bij een klauwteen zijn beide gewrichtjes gebogen en is er ook een overstrekking in het gewrichtje tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje aanwezig (afbeelding 2).
Hoe ontstaan hamer- of klauwtenen
Hamer- en klauwtenen komen vier keer vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Er zijn verschillende oorzaken die een rol spelen bij het ontstaan van hamer- en klauwtenen;
- Artrose; kan ook in de kleine gewrichtjes van de tenen voorkomen waardoor een verandering in het gewricht ontstaat.
- Te kleine schoen; een te kleine schoen drukt de tenen in een hamer- of klauwstand.
- Te hoge spierspanningen onder de voet; spieren en pezen die onder de voet lopen en op de tenen aanhechten zorgen ervoor dat de tenen kunnen klauwen. Zodra deze spieren en pezen teveel op spanning staan zorgt voor een permanente klauw- of hamerstand van de tenen.
- Overpronatie; ; wanneer de voet te ver naar binnen kantelt tijdens het lopen (= overpronatie) veroorzaakt dit een verhoogde druk ter hoogte van de voorvoeten en verhoogd de spanning van de voetspieren onder de voeten.
- Holvoet; door de hoge voetboog ontstaat er veel spanning in de voetspieren onder de voet.
- Reuma; kan een effect op de functie van gewrichten hebben.
Hallux valgus; kan ervoor zorgen dat de 2e teen in de knel komt te zitten waardoor deze omhoog wordt geduwd en als hamer- of klauwteen gaat functioneren.
Klachten bij hamer- en klauwtenen
Er ontstaan vaak pijnklachten bij hamer- en klauwtenen. Dat komt doordat door de afwijkende teenstand in combinatie met schoeisel drukplekjes veroorzaken. Als gevolg van die drukplekjes kunnen daar eelt, likdoorns of wondjes ontstaan. De drukplekjes zijn meestal bovenop de tenen of op het topjes van de tenen aanwezig.
Behandeling van hamer- en klauwtenen
Afhankelijk van de stand van de hamer- en klauwteen en van de aanwezige pijnklachten zijn er verschillende behandelingen mogelijk;
- Ruimer schoeisel; zorg dat de schoenen breed en lang genoeg zijn zodat er geen drukplekjes ontstaan. Tevens wordt een naadloze schoen van zacht materiaal geadviseerd.
- Verwijderen van eelt en likdoorns; eventueel aanwezig eelt of likdoorns laten verwijderen door een pedicure of podotherapeut.
- Orthese; door middel van een siliconen orthese kunnen drukplekjes ontlast worden en indien mogelijk de teen gecorrigeerd (dit is geen permanente correctie). Een orthese wordt op maat gemaakt bij een podotherapeut.
- Podotherapeutische zolen: door middel van zolen kan een eventuele oorzaak van het ontstaan van de hamer- en klauwteen aangepakt worden.
- Orthopedisch schoeisel; een orthopedisch schoenmaker kan schoenen op maat maken zodat er geen drukplekjes meer aanwezig zijn in de schoenen.
- Operatie; indien bovenstaande maatregelen geen effect hebben kan een operatieve behandeling voorgesteld worden.