Wat zijn voorvoetklachten

Voorvoetklachten worden in de literatuur vaak als ‘metatarsalgie’ aangeduid. Hierbij is er pijn aan de onderkant van de voorvoet, ook wel de bal van de voet genoemd. De klachten spelen met name tijdens het lopen of staan op. Bij metatarsalgie is er sprake van een overbelasting vaan de onderkant van de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Die kopjes samen vormen namelijk de bal van de voet waardoor afgewikkeld wordt. Door een overdruk op één of meerdere kopjes van de middenvoetsbeentjes kan het botvlies rond de kopjes of pezen die daar lopen geïrriteerd raken.

Symptomen van metatarsalgie

De pijnklachten bevinden zich dus onder de bal van de voet en treden op bij belasting van de voorvoet. Tijdens het afwikkelen van een voet ontstaat een verhoogde druk onder de voorvoet, dit is vaak ook het pijnlijkst. De pijn wordt vaak als branderig, stekend of tintelend omschreven. Door de irritatie van de kopjes van de middenvoetsbeentjes of de pezen kan er ook vocht optreden waardoor de voorvoet gezwollen aanvoelt. Vaak zijn er dan ook startpijnen na rust aanwezig. Bij langdurige wrijving of overdruk kan er ook eelt of likdoornvorming op de plek van overdruk ontstaan.

Voorbeeldschets pijnlijke voet Podotherapie Couteaux

Mogelijke oorzaken van metatarsalgie

Overbelasting door een te hoge voorvoetdruk is de meest voorkomende oorzaak van metatarsalgie. Maar die verhoogde druk kan meerdere oorzaken hebben;
Overpronatie; wanneer de voet te ver naar binnen kantelt tijdens het lopen (= overpronatie) veroorzaakt dit verhoogde druk onder de voorvoet.
Ongelijke middenvoetsbeentjes; het kan voorkomen dat een middenvoetsbeentje hoger of lager staat dan de naastgelegen, dit veroorzaakt een ongelijke drukverdeling. Een te kort of te lang middenvoetsbeentje veroorzaakt hetzelfde.

  • Holvoeten.
  • Hoge hakken.
  • Afwijkende voetstand.
  • Dun schoeisel; schoenen met een dunne zool geven te weinig demping.
  • Dunner vetkussen; naarmate we ouder worden wordt het vetkussen onder de voorvoet dunner. Hierdoor wordt de druk op de kopjes van de middenvoetsbeentjes hoger.

Mogelijke behandelingen voor metatarsalgie

Metatarsalgie kan alleen verdwijnen als er weer een goede drukverdeling aanwezig is. Vermijd dus schoenen met hoge hakken, en als je ze draagt zorg dan voor een schoen met een goed voetbed. Zorg dat de overige schoenen ook een goed voetbed hebben en belangrijk is een goed dempende zool. Tenslotte kunnen podotherapeutische zolen een goede drukverdeling onder de voeten creëren, hierdoor is er geen sprake meer van overdruk. Zolen kunnen daarnaast ook een dempend effect verzorgen.