Wat is een holvoet

Een holvoet (pes cavus) heeft een overdreven holling in de lengterichting van de voet, waardoor een ‘hoge wreef’ ontstaat. Door de hoge voetboog wordt het lichaamsgewicht niet gelijkmatig over de gehele voet verdeeld. Het meeste gewicht rust bij een holvoet op de bal van de voet en op de hak.

 

Voorbeeldschets voettypen Podotherapie Couteaux

Mogelijke oorzaken van een holvoet

Er is niet altijd een duidelijke oorzaak voor een holvoet aanwezig. In de meeste gevallen is een holvoet erfelijk bepaald en komt het dus ook vaker voor in de familie. Daarnaast kan een holvoet ontstaan door een neurologische aandoening. Kinderen die op hun tenen lopen kunnen later een holvoet ontwikkelen.

Mogelijke gevolgen van een holvoet

Grofweg zijn er twee soorten holvoeten; een soepel en een stugge. Bij een soepele holvoet maakt de voet tijdens afwikkelen een overdreven kanteling naar binnen. Bij een stugge holvoet is de bewegingsmogelijkheid in de voet en enkel verminderd, hierdoor vindt te weinig schokdemping plaats tijdens het lopen. Een soepele holvoet kan op latere leeftijd overgaan in een stugge holvoet.

Mogelijke gevolgen en klachten die kunnen ontstaan als gevolg van een holvoet zijn;

  • Pijn onder de voorvoet; als gevolg van de verhoogde druk.
  • Scheefstand van de hak; meestal staat bij een stuggere holvoet het hielbeen wat naar buiten gekanteld. Hierdoor kan de afwikkeling van de voet over de buitenkant van de voet verlopen.
  • Makkelijk omzwikken; een holvoet zorgt voor instabiliteit waardoor omzwikken vaker voorkomt.
  • Eelt- en likdoornvorming; door de verhoogde druk onder de voorvoet en hak is de kans op eelt en likdoorn hoger.
  • Hamer- en klauwtenen; de hoge voetboog zorgt voor verhoogde spierspanningen onder de voet.
  • Schoenen te strak; een holvoet neemt meer ruimte in beslag in een schoen. Door de hoge wreef zitten schoenen vaak te strak.
  • Achillespeesklachten; een holvoet veroorzaakt (vaak) een hoge spanning op de achillespees.
  • Peesplaat problemen; net zoals bij de achillespees veroorzaakt een holvoet ook op de peesplaat onder de voet een verhoogde spanning.

Behandeling van een holvoet

Behandeling van een holvoet is vooral gericht op ondersteuning en het verminderen van overbelasting. Meestal wordt door middel van podotherapeutische zolen een ondersteunend voetbed gemaakt om zowel de drukverdeling als de afwikkeling te verbeteren. Daarnaast is goed schoeisel dat passend, dempend en stevigheid biedt erg belangrijk.